
Bez je od pradávna považován za magickou rostlinu, dříve prý jeho snítku dostávali novomanželé, aby je ochránila před zlými duchy. Jako ochrany před zlými duchy se vůbec bezu využívalo hojně – zakopávaly se pod něj vlasy či nehty, aby se člověk nedostal do moci čarodějnice a v jeho větvích prý sídlily víly a tak se bez vysazoval kolem stavení, aby jej chránil. Začne-li bez, rostoucí u domu, chřadnout, znamená to blížící se nemoc, uschne-li do cela, ro roka do domu přijde zubatá.
Pokud jste mladá dívka, zralá na vdávání, jistě se vám bude hodit pověra, která se váže k bezu a Štědrému dni. V tento den chodily dívky k bezu a zatřásly s ním a při tom odříkávaly: „Třesu třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý dnes.“ A pokud v tu chvíli zaštěkal pes, bylo to z toho stavení, kde přebývá její nastávající ženich. Co když váš milý nemá psa? Tak to už lidové pověsti neříkají.
Každopádně se ale povídá ještě jedna říkanka – „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. A vskutku – bez je hotový všelék na všeliké neduhy.

Použití:
Co sbíráme: květy, plody, kůru, kořen
Kdy: květy sbíráme od června do července, nejlépe v poledne, plody pak od srpna do září
Jak: sbíráme celá květenství a sušíme ve stínu, pozor aby nezahnědla!
Co obsahuje: Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
K čemu se užívá: Je to výborný potopudný prostředek při nachlazení, je také močopudný a pomáhá při kašli na uvolňování hlenu. Kůra působí proti revmatismu, kořen je výborný na kloktadlo při krčních obtížích, působí také antisepticky.
Na co si dávat pozor: Čerstvé plody a kůra jsou jedovaté

Recepty:
Čaj z bezových květů
4 lžičky květu sdrhnutého ze stopek zalijeme 500ml vroucí vody a necháme deset minut stát v zakryté nádobě. Teplý čaj podporuje pocení, proto je vhodný zejména při chřipce a nachlazení. Pijeme několikrát denně.
Chladný neslazený čaj ulevuje při žlučníkových či žaludečních bolestech.
Bezové víno
Do jednoho litru bílého vína přidáme 100 g šťávy vymačkané z bezinek nebo 100 g bezinkové džemu nebo 50 g sušených plodů. Uzavřeme a necháme 3 dny stát na chladném místě. Při léčbě neuralgií užíváme každé dvě hodiny polévkovou lžíci.
Obličejová maska na akné a nečistou pleť
Zalijeme 12 polévkových lžic sušených květů 100 ml vroucí vody a mícháme, dokud nevznikne kašovitá hmota. Kaši naneseme na gázu a přiložíme na umytý obličej. Po 20 minutách masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a ošetříme hydratačním krémem.
Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?
Výborné jsou i smažené květy ;)
[2]: no to snad nemyslíte vážně ? :) Ten by se hodil spíš jako součást čaje a ne jako smažený…no ne ? :)
[3]: Co snad nemyslím vážně? Je to normální jídlo … už ses účastnil diskuze o něm, jestli si nepamatuješ. Sice jsi řekl, že ho nemusíš, ale tady to teď vypadá, že jsem blázen já. Jasně, že je výborný i čaj, ale smažené květy mám ráda! Jako bych to snad nemohla říci …
[4]: Já jen že se mi (s prominutím) "navaluje" při pomyšlení na smažený bez…ale ať si každej pochopitelně jí a pije třeba cokoliv :) To zase já nejsem takový pedant. :)
Znám to také smažený bez to není žádná novinka, nevím proč by se z toho mělo ale navalovat:-). Ale mé oblíbené jídlo to není:-)
Mamka dělá sirup, a je moc dobrý ;)
já zase četl, že po zavěšení bezu do oken zlo nemůže vstoupit do domu.
ohledně léčivého využití bezu jsem četl v jedné knize, že podporuje tvorbu mléka u těhotných žen (květy).
Moc se mi líbilo na jihu Moravy, že tam točili bezinkovou šťávu. Jako točenou limču. Byla osvěžující. Skvělá alternativa na občerstvení. V Praze se mi povedlo přemluvit jednu firmu, aby točila ve velké provozovně ten nápoj a docela si to lidé užívali.